Een website beheren is meer dan publiceren van nieuwe pagina’s. Meer dan eens moeten pagina’s worden aangepast. Maar wat met de vorige versies van een pagina? Gaan deze verloren of kan je nog op je stappen terugkeren?

Je kan met ‘revisies’ een overzicht van de oudere versies terugvinden, meerdere versies van een pagina met elkaar vergelijken en een vorige versie terug publiceren. Deze functionaliteit verschijnt standaard in het pagina-overzicht in de back-end, zodra een pagina werd aangepast na publicatie.

Let wel: het versiebeheer geldt enkel voor alle aanpassingen die je in de back-end bij ‘Pagina-inhoud en opties’ maakt, zoals bodytekst, SEO, trefwoorden, navigatie, …

Zodra je de ‘Revisies’-knop in het pagina-overzicht ziet staan, bestaan er meerdere versies van de pagina. Klik er op om de verschillende versies terug te vinden.

Je zal zien dat de gepubliceerde versie van een pagina groen staat aangegeven, de vorige in het geel en oudere versies in het grijs. Je kan nagaan wie de laatste aanpassingen heeft doorgevoerd en wanneer.

Om te weten wat er precies veranderd is tussen twee verschillende versies kan je deze met elkaar vergelijken. Hiervoor klik je het bolletje aan bij beide versies van een pagina. Vervolgens klik je bovenaan op ‘VERGELIJKEN’.

Een vorige versie terugplaatsen is al net zo eenvoudig. Je kan dit doen vanuit de vergelijking, door in de blauwe balk te klikken op ‘Deze versie terugplaatsen’, of vanuit het revisie-overzicht, door op ‘Terugzetten’ te klikken.

Belangrijk​: Wanneer je een oudere versie terugplaatst, vervangt deze de huidige gepubliceerde versie niet, maar wordt er gewoon een nieuwe conceptversie aangemaakt. Je dient deze eerst te publiceren, voor ook de bezoeker van de website deze pagina kan bekijken.